Melbourne architects upcycle 1960s warehouse into stunning energy-efficient home

Melbourne-based Zen Architects converted a rundown 1960s warehouse into a gorgeous, energy-efficient home. The green-centric architects focused the ethos of the project on retaining and reusing as much of the warehouse’s original materials as possible while simultaneously creating an ultra-efficient, light-filled family home.

The existing concrete floor of the warehouse was kept in tact for two reasons: to retain the industrial character of the building and for the energy-efficient benefits that come along with a concrete base. The living space was carefully crafted into the open layout to create a comfy living area down below with the bedrooms on a newly created “floating” mezzanine level installed in the roof’s volume between the existing trusses. Plywood pods were used to create spaces for the bedrooms and en-suite bathrooms, which are reached by a wooden staircase.

A continual sense of light and space was achieved by strategically placing windows and glazed panels that provide a seamless connection between the interior living space the outdoor areas. To add open-air space within the living area, the architects created a north-facing interior courtyard, which in addition to flooding the interior with natural light, provides natural heat to the interior during the wintertime. To waterproof the space, the architects laid a new ground level slab that drains rainwater to a stormwater pit.

出處

https://inhabitat.com/melbourne-architects-upcycle-1960s-warehouse-into-stunning-energy-efficient-home/zenarchitectsc2